Responsive image
博碩士論文 etd-0108114-154240 詳細資訊
Title page for etd-0108114-154240
論文名稱
Title
美容服務業競爭力探討
The competitiveness of beauty service industry
系所名稱
Department
畢業學年期
Year, semester
語文別
Language
學位類別
Degree
頁數
Number of pages
87
研究生
Author
指導教授
Advisor
召集委員
Convenor
口試委員
Advisory Committee
口試日期
Date of Exam
2014-01-17
繳交日期
Date of Submission
2014-02-08
關鍵字
Keywords
文化、品牌、美容服務業、競爭力、創新
competitiveness, Innovation, Culture, Brand, Beauty Service Industry
統計
Statistics
本論文已被瀏覽 5870 次,被下載 402
The thesis/dissertation has been browsed 5870 times, has been downloaded 402 times.
中文摘要
台灣服務業的就業人口佔總人口數從1980年的53%至2011年高達68.8%,但服務業對台灣GDP的成長貢獻度是不高的,2002年到2010年整個台灣的GDP平均增長率是5.3%,服務業只貢獻了3.2%,這就代表台灣服務業還有很大成長空間。而近幾年來,政府也愈來愈重視服務業,與中國簽訂ECFA及最近雙方討論的服務貿易條款,都是在為服務業開拓商機,其實不僅是向中國前進,也同時為服務國際化做準備。美容服務業是以人體為操作且親密性很強的產業,也是高度客製化及高度顧客互動的行業,由早期的小型店面拓展成複合式的商店,擴大化及深入化也去發展美麗濟經濟,創造服務美容業的差異化。
本研究採質性研究,主要透過三家美容服務業訪談去了解美容產業的特性及關鍵成功因素,進而瞭解美容服務持續保有競爭力的因素,搭配國內外相關文獻,推導出四項命題:
命題一:品牌對於競爭力有正向關係
命題二:文化對於競爭力有正向關係
命題三:創新對於競爭力有正向關係
命題四:組織文化對於品牌有正向關係
由四項命題得出以下結論:
1、 品牌、文化及創新對於競爭力有正向關係,而文化又對於品牌有正向關係,認為美容服務業屬於支持型文化,其組織屬於開放、和諧、充滿信任與支持,重視合作團隊精神,服務創新與流程創新,新式的輔助工具帶來新款的療程,新款式的造型才是留住顧客及建立口碑的方法,也是保有持續競爭力的方法。
2、 從事美容服務的人,比任何服務都還要多方學習且要自動自發的學習,除了國家證照是基本入門功夫外,還需要有簡單的醫學知識,如中醫的經絡學、精油單方複方化學知識,甚至到心靈上書藉都要有所涉略,除了解決外表的問題外,也要解決心理上的問題,利用團隊合作服務,創造客戶沒有你不行的價值,進而得到競爭力。
Abstract
Working population to total population in the service industry in Taiwan, from 53% in 1980, up to 68.8% to 2011, but service from Taiwan’s contribution to the growth of the industry is not higher than GDP from 2002 to 2010. The average of GDP growth rate of 5.3%, but services contributed only 3.2% which is representative of Taiwan’s service industry there is still much room for growth. Recently government signed ECFA with China and recently the two sides discussed the terms of trade in services, are to explore business opportunities in the service industry. It is not only forward to China and also to serve the international overtaken preparation. By the early small shops expends to multi-function shops and develop deeply, widely and create differentiated for beauty service industry.
In this study, three beauty services company through interviews to understand the characteristics and key success factors of the beauty industry. Through case-depth
interviews releases and with relevant literature, derive four propositions:
Proposition 1: The brand has a positive relationship for competitiveness
Proposition 2: Culture is positively related to competiveness
Proposition 3: Innovation for competitiveness has a positive relationship
Proposition 4: Organizational culture has a positive relationship with the brand
From the four propositions, we can derive the following 2 important conclusion:
1. Brand, culture and innovation for competitiveness have a positive relationship, and culture also has a positive relationship with brand. Beauty service is supportive culture though literature reviews. The organization is an open, harmonious, full of trust and support, emphasis on cooperative team. Focus on service and process innovation to retain customer and build up public praise, also the ways to maintain sustainable competitiveness.
2. It is important who have multi-learning and learning to be self-motivated in the beauty services. The certificate of cosmetology is basic. Also need to have a simple medical knowledge, such as traditional Chinese medicine the meridian, essential oils unilateral compound chemical knowledge. Even to the soul must have covered. In additional to solve the problem of appearance, have to solve the psychological problem. Team collaboration service can create customer value but also the best way to get the trust of your customers.
目次 Table of Contents
論文審定書 i
中文摘要 ii
英文摘要 iii
圖 次 vi
表 次 vii
第一章 緒論 1
第一節 研究背景與動機 1
第二節 研究目的 2
第三節 研究流程 3
第二章 文獻探討 5
第一節 服務的定義及特性 5
一、「服務」的定義 5
二、「服務」的特性 8
三、「服務」的種類 10
第二節 服務業 11
第三節 美容服務業 17
第四節 資源基礎觀點(Resource-Based View) 19
第五節 品牌、文化、創新及競爭力 22
一、競爭力 22
二、品牌 25
三、文化 26
四、創新 28
第三章 研究方法 30
第一節 質性研究方法 30
第二節 研究方法與資料蒐集 30
第三節 研究架構 32
第四章 研究結果 33
第一節 個案公司之品牌 33
第三節 個案公司之創新 38
第四節 個案公司之品牌、文化、創新及競爭力關係 40
第五章 結論與建議 44
第一節 結論 44
第二節 管理意涵 44
第三節 研究建議 45
第四節 研究限制 45
參考文獻 47
附錄 訪談內容 49
A公司之訪談內容 49
B公司之訪談內容 64
C公司的訪談內容 75
參考文獻 References
英文部份:
1 Lovelock, Christopher H. & Yip, George S. (1996) , Developing Global Strategies for Service Business; California Management Review, 38(2), P64-86.
2 Bharadwaj , Sundar G., Varadrajan, P.Rajan, & Fahy, John (1993) , Sustainable Competitive Advantage in Service Industries: Conceptual Model and Research Propositions; Journal of Marketing, Vol.57, P83-99.
中文部份:
1. 2012 臺灣服務業大評鑑 特刊,商訊文化,2012年6月。
2. 2015台灣產業發展願景與策略,資訊工業策進會產業情報研究所(MIC),工業技術研究院產業經濟與趨勢研究中心(IEK),2009年版。
3. 王平湘,國立空中大學服務品質認知之研究,國立政治大學社會科學院行政管理碩士學程碩士論文,2004年。
4. 王建全,「服務業創新及政策規劃的新思維」,經濟前瞻,129期,2010年,頁31-35。
5. 岑淑筱、林佳穎,組織文化、管理者人格特質與領導型態關係之研究,島嶼觀光研究,第三卷第二期,2007年6月,頁26-50。
6. 李建銘,美容服務產業研究與事業經營策略分析,國立中央大學管理學院高階主管企管碩士班,2006年。
7. 林陽助,服務行銷,台北市:金融研訓學院,2003年。
8. 林嘉慧,「利用區域經濟利基擴展服務業國際市場」,經濟前瞻,132期,2010年,頁22-25。
9. 邱天佑,企業組織文化對組織績效之影響-以組織學習為中介變數,大漢學報,第22期。
10. 張宏生、曾建銘,「零售業品牌聯想、品牌形象與品牌個性之矩陣關係研究」,服務業管理評論,第三卷第二期,民國97年12月。
11. 莊朝榮,中國加速服務業發展之策略,台灣經濟研究月刊,第36卷,第8期,民國102年8月,頁93-97。
12. 許書銘、羅旭華,「服務業國際競爭力指標之建構-跨國實證與兩岸競爭力評析」,亞太經濟管理評論,第八卷,第二期,2005年,頁27-60。
13. 郭祥益、吳明隆,「企業組織文化、組織學習、知識管理對組織效能影響之研究」,正修學報,第19期,2006年,頁279-300。
14. 提升服務業是邁向黃金十年的必經之路,台灣經濟研究月刊,第35卷,第7期,民國101年7月。
15. 曾義明、廖本哲、簡詠喜,「產品價值、品牌信任、品牌情感與品牌忠誠度關係之研究」,企業管理學報,第61期,民國93年6月,頁29-50。
16. 黃鴻程,服務業關鍵成功因素,台北市:秀威資訊科技股份有限公司,2006年。
17. 廖述賢、吳啟絹、胡大謙、樂薏嵐,組織文化、知識取得、組織學習與組織創新關聯性之研究 ,人力資源管理學報,第八卷第四期,2008,頁 001-029。
18. 盧淵源,服務業的創新發展模式,品質月刊,第47卷,第11期,2011年11月。
19. 簡淑綺,借鏡香港服務業發展經驗,台灣經濟研究月刊,第36卷,第8期,民國102年8月,頁79-85。
20. 顏毓洁、樊旭、白芳,「淺談品牌的文化基礎」,商場現代化,總第450期,2005年11月,頁307-308。
21. 羅旭華,全球化趨勢中服務業競爭力之探求,東海大學管理碩士學程在職進修專班碩士論文,2004年。
電子全文 Fulltext
本電子全文僅授權使用者為學術研究之目的,進行個人非營利性質之檢索、閱讀、列印。請遵守中華民國著作權法之相關規定,切勿任意重製、散佈、改作、轉貼、播送,以免觸法。
論文使用權限 Thesis access permission:自定論文開放時間 user define
開放時間 Available:
校內 Campus: 已公開 available
校外 Off-campus: 已公開 available


紙本論文 Printed copies
紙本論文的公開資訊在102學年度以後相對較為完整。如果需要查詢101學年度以前的紙本論文公開資訊,請聯繫圖資處紙本論文服務櫃台。如有不便之處敬請見諒。
開放時間 available 已公開 available

QR Code