Responsive image
博碩士論文 etd-0119106-170308 詳細資訊
Title page for etd-0119106-170308
論文名稱
Title
創業者與創業伙伴心智模式差異之研究 — 適配度景觀的觀點
A Study on the Different Schema between Entrepreneur and Entrepreneurial Partner— a Fitness-landscape Perspective
系所名稱
Department
畢業學年期
Year, semester
語文別
Language
學位類別
Degree
頁數
Number of pages
86
研究生
Author
指導教授
Advisor
召集委員
Convenor
口試委員
Advisory Committee
口試日期
Date of Exam
2005-06-23
繳交日期
Date of Submission
2006-01-19
關鍵字
Keywords
適配度景觀、心智模式、創業者
entrepreneur, fitness landscape, schema
統計
Statistics
本論文已被瀏覽 5771 次,被下載 4752
The thesis/dissertation has been browsed 5771 times, has been downloaded 4752 times.
中文摘要
創業者肩負著新創事業成敗的重責大任,而根據過去的研究顯示,團隊創業的成功率是比個人創業要高的,因此創業團隊逐漸成為創業研究的重要議題。然而,過去學者們在研究創業團隊時大多著重在「團隊成員間能力與資源的互補性」,而忽略創業者與其伙伴的「心智模式差異」所產生的影響。為了探討創業者與創業伙伴在心智模式上的差異,本研究採用質化研究個案研究法,挑選了5 位創業者及12位創業伙伴,進行深度訪談。

經過資料的譯碼與研究者的反覆思考,本研究發現透過「適配度景觀(fitness landscape)」的觀點,創業者與創業伙伴的心智模式有很大的差異,此差異反映在三大構面上:「視野」(sight)、「步伐」(step)及「原則」(principle)。在「視野」方面,創業者對環境的評估,較為「整體」、「長期」且「敏銳」,創業伙伴則是較為「局部」、「短期」又「遲鈍」;「視野」上的差異,反映在「步伐」方面,創業者所採取的行動,較為「冒險」且「刻苦」,創業伙伴則是較為「保守」且「安逸」;在「原則」方面,創業者的決策依據,主要是以「財務優先」,創業伙伴則是「技術優先」為主。此外,創業者與創業伙伴之間的心智模式差異,有「互相影響」的關係存在;而創業者之所以具備創業者心智模式,除了與年齡、經驗有關外,最重要的因素乃是因為創業者今天處在創業者的結構當中。

本研究點出創業者與創業伙伴在心智模式之差異,實務面上,讓創業者在領導創業伙伴時,能夠對被領導者的心智模式有事先的瞭解,以期能有更好的績效;學術面上,讓企管教育在訓練潛在創業者時,除了教授技術層面的知識外,也能夠著重培養其創業者獨特心智模式。
Abstract
Entrepreneur plays an important role in the success of start-up companies. According to the past research, the successful rate of entrepreneurial team is much higher than individual. Therefore, “entrepreneurial team” becomes a significant topic in entrepreneurial research. However, scholars pay more attention on “the complement of competence and resource between members of entrepreneurial team” rather than “the different schema between entrepreneur and entrepreneurial partner.” In order to find out the schema difference, this research uses case study of qualitative research method, conducting in-depth interview towards 5 entrepreneurs and 12 entrepreneurial partners.

After data coding and persistent thinking, we find 3 main schema differences between entrepreneur and entrepreneurial partner from the perspective of fitness landscape. They are differences in “sight,” “step” and “principle.” For “sight,” the environment evaluation of entrepreneur is relatively “comprehensive,” “long-tem” and “sharp,” while it of entrepreneurial partner is “partial,” “short-term” and “dull.” For “step,” entrepreneur’s manner of achieving goal is relatively “risky” and “hard-working,” while entrepreneurial partner’s is “conservative” and “easy.” For “principle,” entrepreneur’s rationale of decision making is relatively “finance-oriented,” while entrepreneurial partner’s is “technology-oriented.” Besides, the schema differences between entrepreneur and entrepreneurial partner will interact with each other, resulting in further schema change. Besides age and experience, the main factor leads to the schema differences between entrepreneur and entrepreneurial partner is the different “structure” that entrepreneur and entrepreneurial partner are situated.

This research points out the schema differences between entrepreneur and entrepreneurial partner. In practice, this research helps entrepreneur cultivate a better understanding in entrepreneur partner’s schema to facilitate the cooperation and coordination between them. In management education, this research emphasizes the importance of schema cultivation beside technical training.
目次 Table of Contents
第一章 緒論 1
第一節 研究背景 1
第二節 研究動機 3
第三節 研究目的與問題 5
第二章 文獻探討 6
第一節 創業理論 6
第二節 創業者的特質 10
第三節 心智模式(SCHEMA) 22
第四節 適配度景觀(FITNESS LANDSCAPE) 24
第三章 研究方法 28
第一節 質化研究方法 28
第二節 研究設計與流程 39
第三節 研究限制 43
第四章 研究結果分析 44
第一節 視野 44
第二節 步伐 54
第三節 原則 61
第四節 創業者與創業伙伴心智模式的互相影響 65
第五節 促成差異的原因討論 69
第五章 研究結論與建議 71
第一節 研究結論 71
第二節 研究建議 72
參考文獻 74
參考文獻 References
一、中文部分
1. 朱美珍,社會科學研究中有關質的探討,質化研究在社會工作界的應用論見彙編,社會工作員訓練叢書之46,許臨高主編,中華民國社區發展研究中心,1992,頁64-87。

2. 陳芳龍,向創業挑戰的人—創業楷模成功因素分析,現代管理月刊,四月,1988,pp11-14

3. 陳松柏,青年創業輔導工作績效評估,國立政治大學企業管理研究所未出版碩士論文,1982。

4. 陳萬淇,個案研究法,華泰,1981。

5. 陳耀宗,青年創業決策之研究,國立台灣大學商學研究所未出版碩士論文,1984。

6. 張金山,創業行為與成就動機、家族背景之相關性研究,國立台灣大學商學研究所未出版碩士論文,1991。

7. 黃俊英,企業研究方法,東華,1996。

8. 黃瑞琴,質的教育研究方法,五南,1994。

9. 許士軍,定性研究在管理學上的重要性,中原管理學報,24(2),1996。

10. 曾耀輝,我國高科技企業領導者特徵、創業決策之研究,國立台灣大學商學研究所未出版碩士論文,1987。

11. 經濟部編印,中華民國九十三年中小企業白皮書,2003。

12. 蔡敦浩,策略決策過程之研究,國立政治大學企業管理研究所未出版博士論文,1985。

13. 虞邦祥,台灣電子公司的創業:一項階段論的觀點,國立台灣大學心理研究所未出版碩士論文,1999。

14. 蕭富峰、李田樹譯,創新與創業精神—管理大師談創新實務與策略,(Drucker, Peter, Innovation and entrepreneurship: Practice and principles),臉譜,1995。

15. 蕭新煌,變遷中台灣社會的中產階級,巨流,1989。

16. 歐用生,教育研究的新方向
電子全文 Fulltext
本電子全文僅授權使用者為學術研究之目的,進行個人非營利性質之檢索、閱讀、列印。請遵守中華民國著作權法之相關規定,切勿任意重製、散佈、改作、轉貼、播送,以免觸法。
論文使用權限 Thesis access permission:校內校外完全公開 unrestricted
開放時間 Available:
校內 Campus: 已公開 available
校外 Off-campus: 已公開 available


紙本論文 Printed copies
紙本論文的公開資訊在102學年度以後相對較為完整。如果需要查詢101學年度以前的紙本論文公開資訊,請聯繫圖資處紙本論文服務櫃台。如有不便之處敬請見諒。
開放時間 available 已公開 available

QR Code